מניה בהייטק או מניה בעיצוב: האפיק החדש של המשקיעים

עפרי וינטרוב (כהן)
דצמבר 12, 2024
עריכה : מעין בוני
כללי
הדפס שחור לבן של עין, פרט מתוך שטר דולר

עוד מהילדות אמרו ששווה להשקיע באמנות. יתכן והתכוונו בעצם להשקעה כלכלית?


מה משותף לשולחן עבודה בצורת קרנף שנמכר ב-18.3 מיליון אירו ומניית סטארט-אפ מצליחה? התשובה עשויה להפתיע: שניהם מייצגים את אחד מאפיקי ההשקעה החמים ביותר כיום. בעוד שוק ההייטק חווה תנודתיות משמעותית, יותר ויותר משקיעים מגלים את הפוטנציאל הטמון בעולם העיצוב האספני, שם התשואות לעיתים מרקיעות שחקים והסיכונים – נמוכים משמעותית.

הסיפור מאחורי התופעה מרתק. בשנים האחרונות, שוק העיצוב האספני מתפתח במהירות מסחררת, כשהוא מושך אליו לא רק אספנים מסורתיים, אלא גם משקיעים מתוחכמים וצעירים המחפשים דרכים חדשות לגוון את תיק ההשקעות שלהם. בדומה לשוק האמנות, שבו יצירות של אמנים כמו בנקסי או דמיאן הירסט הפכו להשקעות מבוקשות, גם עיצוב אספני מתחיל לתפוס מקום של כבוד בעולם ההשקעות האלטרנטיביות.

מחשב נייד מואר בצבעים בוהקים

בין ישן לחדש: מניות בעיצוב מתחרות על העדפות המשקיעים

עיצוב וינטג', המייצג את המחצית הראשונה של המאה ה-20, מתאפיין בעבודת יד מוקפדת, חומרים איכותיים ועיצוב קלאסי שעמד במבחן הזמן. דוגמה מובהקת להצלחה בתחום הוא סיפורם של פרנסואה-קסבייה וקלוד לאלאן, זוג אמנים צרפתים. שולחן העבודה המפורסם שלהם, "רינוקרטר I" , נמכר בשנת 2023 בסכום מדהים של 18.3 מיליון אירו – מחיר שמייצג תשואה של מאות אחוזים למשקיעים המוקדמים.  גם כיסא "הדרקון" המפורסם של איילין גריי, שנמכר במכירה פומבית ב-2009 תמורת 21.9 מיליון אירו (שיא עולמי למכירת פריט עיצוב), הוא דוגמה מצוינת לפוטנציאל הרווח בשוק. הכיסא, שעוצב בשנות ה-20 של המאה הקודמת, נמכר במקור בסכום של כמה מאות דולרים בלבד. דוגמאות נוספות כוללות את כיסא "לואי גוסט" של פיליפ סטארק, שמחירו עלה פי עשרה בעשור האחרון, או את מנורת "ארטישוק" של פול הנינגסן, שהפכה לפריט אספנות מבוקש במיוחד.

לעומת זאת, העיצוב העכשווי מביא לידי ביטוי חדשנות טכנולוגית, חומרים פורצי דרך ותפיסות עיצוב מהפכניות. סטודיו Joris Laarman Lab מהולנד, למשל, מוביל את המהפכה בתחום עם הכיסא הדיגיטלי שלהם Bone Chair, שעוצב באמצעות אלגוריתמים המחקים את צמיחת העצמות בטבע ונמכר במחיר של 500,000 דולר. המעצבת הבריטית זהא חדיד, לפני פטירתה, יצרה קולקציית רהיטים שמשלבת טכנולוגיות ייצור מתקדמות עם אסתטיקה פרמטרית, כשחלק מהפריטים כבר נמכרים במחירים הנעים בין 300,000 ל-800,000 דולר.

מעצבים משלבים טכניקות ייצור מתקדמות כמו הדפסת תלת-מימד, חומרים מורכבים וביו-חומרים מתכלים. סטודיו Neri Oxman מה-MIT פיתח טכניקות להדפסת רהיטים מחומרים אורגניים המגיבים לסביבתם, כשהשולחן האחרון שלהם "Aguahoja" נמכר ב-1.2 מיליון דולר. במקביל, חברת Studio Drift ההולנדית משלבת טכנולוגיית בינה מלאכותית ביצירותיה, עם יצירות כמו "Shylight" – נברשת קינטית שמחקה את תנועת הפרחים בטבע, שנמכרה במחיר של 900,000 דולר.

השוק המקוון והטכנולוגיה מחוללים שינויים משמעותיים בעולם העיצוב העכשווי בשני היבטים מרכזיים: ראשית, הם מאפשרים נגישות גלובלית למכירות פומביות של פריטים נדירים, כך שמשקיעים מכל העולם יכולים להשתתף בקלות במכירות. שנית, פלטפורמות דיגיטליות מציעות מערכות מתקדמות לאימות ואבטחת מקוריות הפריטים באמצעות טכנולוגיית בלוקצ'יין, מה שמגביר את האמון והביטחון בעסקאות מקוונות בתחום העיצוב.

ירידי העיצוב: הזירה החדשה למשקיעים

בשנים האחרונות, ירידי עיצוב בינלאומיים הפכו לזירה מרכזית למפגש בין אספנים, משקיעים ומעצבים. Design Miami, המתקיים פעמיים בשנה בבאזל ובמיאמי, נחשב לאחד הירידים היוקרתיים בעולם, כשהוא מציג פריטי עיצוב נדירים שערכם מגיע למיליוני דולרים. היריד משך בשנה שעברה יותר מ-70,000 מבקרים וראה עסקאות בהיקף של למעלה מ-200 מיליון דולר. PAD London, המתקיים בברקלי סקוור המפורסמת, הפך לנקודת ציון חשובה בלוח השנה של משקיעי העיצוב, כשהוא מתמקד בשילוב בין עיצוב היסטורי לעכשווי.

בנוסף, יריד Salon Art + Design בניו יורק מושך אליו את עילית המשקיעים והאספנים מצפון אמריקה, כשהוא מציג תערוכות ייחודיות המשלבות אמנות ועיצוב. המהדורה האחרונה של היריד הציגה יותר מ-50 גלריות מובילות מ-14 מדינות שונות, והציעה מבט מעמיק על המגמות העכשוויות בשוק.

יריד TAAD מגיע לישראל לראשונה, ומציע חוויה ייחודית בעולם העיצוב האספני. היריד, שיתקיים בתל אביב, מאפשר למשקיעים מקומיים להיחשף לאוסף מרשים של פריטי עיצוב מגלריות ומעצבים בינלאומיים. TAAD מייחד את עצמו בכך שהוא אוצר ומייבא את האוסף באופן עצמאי, תוך יצירת חוויה נגישה. היריד אינו רק פלטפורמת השקעה, אלא גם הזדמנות ללמוד על מגמות שוק, ליצור קשרים מקצועיים ולרכוש פריטים נדירים במחירם האמיתי.

פסל חוצות של מכונית שחורה המוצבת אנכית, על הפגוש שלה מעל לבריכת מים.

הסיכונים וההזדמנויות בהשקעה בעיצוב אספני

כמובן, ההשקעה בעולם העיצוב האספני, כמו בכל השקעה, אינה נטולת סיכונים. חשוב להבין את השוק לעומק, לבצע בדיקות נאותות ולוודא את מקוריות הפריטים. מומחים ממליצים להתייעץ עם אנשי מקצוע מנוסים, לבנות תיק השקעות מגוון ולהשקיע בביטוח ואחסון מתאימים.

אולם, לצד הסיכונים, ההשקעה בעיצוב מציעה גם יתרונות ייחודיים. היא מספקת הגנה מפני אינפלציה, תשואות מרשימות וגיוון משמעותי לתיק ההשקעות. כמו כן, השוק מתאפיין ברמת שקיפות גבוהה יחסית, המאפשרת למשקיעים להבין את מגמות השוק באופן טוב יותר.

העתיד נראה מבטיח במיוחד עבור המשקיעים בתחום. עם הביקוש הגובר מצד הדור הצעיר והשילוב המתהדק עם עולם הטכנולוגיה, השוק צפוי להמשיך ולהתפתח. חברות פינטק חדשות מציעות כיום אפשרויות להשקעה חלקית בפריטי עיצוב יקרים (fractional ownership), מה שמנגיש את השוק גם למשקיעים קטנים יותר. אולם מה שהופך את ההשקעה בעיצוב למיוחדת כל כך היא העובדה שמעבר לתשואה הכלכלית, היא מעניקה ערך מוסף לחיי היומיום: הרגע שבו אתם מתיישבים לארוחת ערב סביב שולחן שהוא יצירת אומנות, או מסדרים זר פרחים באגרטל שאין שני לו בעולם. זוהי השקעה שהופכת את הבית לא רק למרחב מגורים, אלא למוזיאון פרטי קטן – כזה שאפשר לחיות בתוכו.

לכל הכתבות...

כללי
27.02.2025
נכתב על ידי
ראיון עם המעצב והאמן הרב תחומי טאראס יום המתגורר בבנגקוק ומציג עבודותיו ביריד TAAD
כללי
13.01.2025
נכתב על ידי
מהו יופי בעיצוב ומה הקשר בינו לבין שימושיות? מסע בעקבות התפיסה כי יופי על זמני משלב בתוכו גם תכלית ומטרה.
כללי
12.12.2024
נכתב על ידי
מה באמת קובע את ערכו של פריט אספנות? טעם אישי לבדו אינו מכתיב את ערך השוק….
כללי
12.12.2024
נכתב על ידי
אני שמחה לחלוק אתכם מעצבים ומעצבות שגרמו לי להתרגש במיוחד…
כללי
12.12.2024
נכתב על ידי
מדוע יריד עיצוב בינלאומי בתל-אביב זה בדיוק מה שצריך עכשיו. החלום האדריכלי הנועז של מתכנני העיר עומד להתממש...
כללי
27.02.2025
נכתב על ידי
ראיון עם המעצב והאמן הרב תחומי טאראס יום המתגורר בבנגקוק ומציג עבודותיו ביריד TAAD
כללי
13.01.2025
נכתב על ידי
מהו יופי בעיצוב ומה הקשר בינו לבין שימושיות? מסע בעקבות התפיסה כי יופי על זמני משלב בתוכו גם תכלית ומטרה.
כללי
12.12.2024
נכתב על ידי
מה באמת קובע את ערכו של פריט אספנות? טעם אישי לבדו אינו מכתיב את ערך השוק….
כללי
12.12.2024
נכתב על ידי
אני שמחה לחלוק אתכם מעצבים ומעצבות שגרמו לי להתרגש במיוחד…
כללי
12.12.2024
נכתב על ידי
מדוע יריד עיצוב בינלאומי בתל-אביב זה בדיוק מה שצריך עכשיו. החלום האדריכלי הנועז של מתכנני העיר עומד להתממש...