מה באמת קובע את ערכו של פריט אספנות? בעוד רובנו מרימים גבה למשמע מחירים אסטרונומיים של יצירות אמנות ותוהים מה ההבדל בינן לבין יצירותיו של הפיקאסו הצעיר שלנו שחוזר מדי יום עם מאסטרפיס מהגן – ברור לנו שטעם אישי לבדו אינו מכתיב את ערכן בשוק.
השאלה הזו מקבלת תפנית מרתקת כשמדברים על עולם העיצוב לאספנים, או בשמו המקצועי "Collectible Design". בעוד שהתרגלנו לשלם מחיר גבוה עבור מותגי אופנה נחשבים, קטגוריית העיצוב לאספנים היא משחק בליגה אחרת לחלוטין. כאן, פריטים פונקציונליים – שולחן אוכל, ספריה או אגרטל – הופכים ליצירות אמנות של ממש. מחיריהם עשויים להרקיע לכדי מאות אלפי דולרים כשמדובר בפריטים היסטוריים, או עשרות אלפים עבור יצירות חד-פעמיות המשלבות חשיבה אמנותית מעמיקה עם מלאכת מחשבת בביצוע מושלם.
הנה למשל, כמה פריטים איקוניים שעשו היסטוריה עיצובית וממשיכים לרתק אספנים וחובבים ברחבי העולם, כולל כאן בישראל:
חתימה של היסטוריה: המורשת היקרה של לינה בו בארדי
לינה בו בארדי, (1914-1992), מהאדריכליות המשפיעות ביותר בברזיל, היא דמות מפתח בעיצוב המודרניסטי של המאה ה-20. שימור מבנים נראה לנו היום מובן מאליו אבל כשכולם רצו לבנות ערים מחדש, בו בארדי הבינה את חשיבותם התרבותית של מבנים ישנים והובילה מהפכה בתפיסה שדגלה לא רק ביצירת חדש, אלא גם בשימור והתאמת הישן למציאות העכשווית. בו בארדי ידועה בפתרונותיה העיצוביים המבריקים, במיוחד בתחום חללי התצוגה – היא המציאה מערכות תצוגה צפות המאפשרות להציג יצירות אמנות בתלת-ממד, כמעין "יער של עבודות" שמשנה את אופן התנועה בחלל ומאפשר התבוננות מכל זווית אפשרית.
למרות שהיא מזוהה בעיקר עם עבודותיה בבטון, סימן ההיכר של התנועה המודרניסטית, כישרונה הייחודי מתבטא ביכולת ליצור שפה עיצובית מובהקת בכל חומר שבחרה. בין יצירותיה האייקוניות נמצא כיסא הג'ירף, שנוצר ב-1986 ואשר יוצג למכירה ביריד העיצוב הבינלאומי TAAD בתל -אביב. הכיסא מעץ מלא ברזילאי היה הפריט הראשון בליין הג'ירף לימים התרחב לספסל, שולחן, כיסא בר ושידה. הוא מדגים את הגישה המיוחדת של בו בארדי המשלבת חכמה עיצובית ואלגנטיות מדויקת.
פריטי העיצוב שלה, הנחשבים כיום לאבני דרך בתולדות העיצוב, משיגים מחירים גבוהים במיוחד בשוק האספנות, המשקפים את מעמדה ההיסטורי ואת השפעתה המתמשכת על עולם העיצוב והאדריכלות.
האחים קמפנה: עיצוב פורץ דרך בין בארוק לתרבות עממית
הומברטו (1953) ופרננדו (1961-2022), המייסדים של המותג "האחים קמפנה" ב-1984, הם מעצבי רהיטים ברזילאיים שהפכו לשם עולמי בעולם העיצוב. הם ידועים ביכולתםו לקחת חומרים פשוטים ויומיומיים ולהפוך אותם ליצירות אמנות מורכבות ומרשימות. השראתם מגיעה מהתרבות הברזילאית העממית, אותה הם משדרגים עם טכניקות מסורתיות וחדשניות.
ביריד TAAD יוצג האוסף "Brazilian Baroque" שנוצר בשיתוף פעולה עם בתי מלאכה ברומא המתמחים בעבודות ברונזה ושיש בהמשך למורשת הבארוק הרומי ובהשראת גלרייה קורטונה בארמון פמפילי מהתקופה. האובייקטים ה"דקורטיביים" של קמפנה מצופים בזהב, אלא שיש בהם משהו מטריד, מעוות והומוריסטי. הם יוצרים שילוב מרתק בין עיצוב מודרני ליופי הבארוקי, ומשלבים יוקרה עם חוסר שלמות מכוונת.
ארון הספרים Nuage של שרלוט פריאנד: אמנות הפשטות המודולרית.
בבסיסה, כוננית הספרים Nuage (בצרפתית: "ענן") היא מערכת של יחידות מדפים פשוטות ומודולריות. עם זאת, החלקים המנימליסטים האלה יכולים להגיע למחירים של למעלה מ-100 אלף דולר. מה הופך את פתרון האחסון הבסיסי הזה לכאורה לבעל ערך גבוה כל כך ולמה לא פשוט לקנות שידה חדשה שאפשר להרכיב ולפרק?
כוננית ה-Nuage סימנה מפנה בתרבות הצרפתית. לאחר דורות של רהיטים מפוארים ומסורבלים, המאפיינים את עידן המלוכה והאצולה, הגיעה יצירה פשוטה וגמישה זו. היא ייצגה מעבר מהכבדות ההיסטורית לקלילות מודרנית. ה-Nuage לא הייתה רק רהיט; היא הייתה מניפסט חזותי לאורח חיים חדש, והובילה את הדרך לעיצוב שמשלב יופי עם שימושיות – כלומר רהיטים שנראים טוב אבל גם נוחים ומעשיים לשימוש יומיומי.
רעיונות גדולים שווים הרבה
"הפריטים היקרים" האלה, הם לא רק רהיטים. זו התגלמות של רעיונות שעיצבו את התרבות החזותית והחומרית שלנו. הם מעוררים תהיות על האופן שבו אנו חיים, עובדים ומתקשרים עם הסביבה שלנו. מדובר בתוצר של מלאכת מחשבת המשלבת תכנון הנדסי מדויק, שימוש בחומרים עמידים וקראפט במיומנות פנומנאלית – כל אלה יחד יוצרים מקור השראה מתמשך לדורות של מעצבים. עבור הציבור הישראלי, היכרות עם היצירות הללו פותחת צוהר לתנועות ופילוסופיות עיצוב עולמיות.